Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

MAKALELER

YATIRIMINIZIN YÖNÜ NASIL OLACAK ?

 

Düzce’de 42 anonim şirket, 36 limited şirket ve 3 diğer şirket yöneticisi ve sahibi toplam 80 şirkette gerçekleştirdiğimiz anket sonucuna göre otomotiv ve yan sanayi sektörü öne çıkmıştır. Sanayici ve iş adamı fiyat istikrarsızlığından ve finansman sıkıntısından yakınıyor. Sanayici ve iş adamlarının %54 bu yılda yatırım yapmayı düşünmüyor. Bu sonuca göre Düzce’deki 2 iş adamından 1’i bu yıl yatırım yapmayacak. Düzce’de yatırım yapmak isteyen 4 iş adamından 1’i “gıda” sektörüne yatırım yapmayı düşünmesi bu sektörün önemini ortaya koyuyor. Sanayici iş adamlarının %13,75’nin inşaat sektörüne yatırım yapacağını açıklaması üretim algısında bir sorun olduğunu gösteriyor.  

                               Merkezi İstanbul’da bulunan otomotiv ve yan sanayinin öne çıkması Düzce’de sanayi temelli yatırımlarda sorun olduğu gözüküyor. Otomotiv ve yan sanayi başta olmak üzere tarım makineleri ve kimya sanayi gibi katma değeri yüksek ve ileri teknolojiye dayalı sanayileşme modeline biran önce geçilmelidir.

                               Düzce imalat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin % 3-12 kâr marjı ile çalıştıkları bilinmekte. Bankalardaki kredi faizleri % 16-18 bandına oturmuş durumda.  Maliyetlerin artması ve iç talebin daralması işletmeler için “risk” oluşturabilir. Oluşabilecek riskler işletmeleri zor duruma düşürebilecek, işletmelerin küçülmesine hatta kapanmasına neden olabilecek sonuçları doğuracaktır.            

                               Anket sonucunu değerlendirdiğimizde iş adamlarımıza önerilerim şunlar olacaktır. Hedefi iyi koyamazsanız ekonomik gelişmeler şirketinizi zor duruma düşürebilir. Geleceğinizi iyi konumlandırınız. Vizyon sahibi olmalısınız. Vizyon şirketlerin esnaf mı yoksa iş adamımı olduğunu belirleyen unsurdur. İş adamı olmak isteyen şirketlerin vizyonu kurumsallaşmadır. Rekabet artıyor, kâr oranları düşüyor, Dünya tek pazar haline geliyor. Bu gelişmelere ayak uydurmanın yolu olan kurumsallaşmayı mutlaka bir an önce uygulamaya koyun

 

Yard.Doç.Dr.Fevzi Er

fevzier@duzceakademiksmmm.com

.