Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

MAKALELER

DÜZCE SANAYİSİ ZAMAN KAYBETMEDEN KÜMELENMELİ

 

                Kümelenme ekonominin büyümesi için KOBİ’lerin örgütlenme modeli, kümelenme içerisinde işletmeler yer, hammadde tedarikinde, teknoloji kullanımında, Ar-Ge çalışmalarında, finansa erişebilirlikte ve lojistikte birlik oluşturarak hareket ederler. Hak aramada ve menfaatlerini korumada daha güçlü olurlar ve taleplerini daha açık bir biçimde ifade ederler.

                Üreticiler ile birlikte tedarikçiler, sektörler için makine üretimini yapanlar, finansçılar, lojistikçiler ve diğer bağlantılı sektörlerinde içinde yer aldığı kümelenme modelinde üyelerin büyümesi ve gelişmesini için ortaklık kültürü oluşmaktadır.

                KOBİ’lerin krizden sonra önemi arttığını ve ekonominin merkezine oturduğunu tüm ilgililer ifade etmektedir. Türkiye’nin gelişmesine orantılı olarak Düzce’deki KOBİ’lerinde üretimde ve iş yaratmada zorlandığını yaptığımız araştırmalarda göstermektedir. Değişime ve ortaklık kültürünün oluşmasında Düzce’de faaliyet gösteren KOBİ’lerin sorunları var. Değişimde ve yeniden yapılanmada onlara yol gösterecek politikalar oluşturulmalıdır.

                Düzce’de teşvikten yararlanan 820 işyeri vardır. Bu işyerlerinde 9.300 kadın ve 22.700 erkek olmak üzere toplam 32.000 kişi istihdam edilmektedir. Düzce’nin ekonomik büyüklüğüne bakıldığında bu sayılar yeterli düzeyde olmadığı görülmektedir. Düzce ekonomisini büyütecek KOBİ’leri doğru hedeflere yöneltmek ve bu işletmelerin birlikte başarılı işler yapmaları için açık ve zorlayıcı hedefler belirlemek gerekir. Bu hedeflere ulaştırmada kümelenme önemli bir model olacaktır. Kümelenme yaklaşımının benimsenmesi ile işbirliği yapıları daha kolay oluşmakta ve KOBİ’lerin daha verimli, yenilikçi ve rekabetçi olmaları sağlanmaktadır.

                Yukarıdaki açıklamalar ışığında Düzce’ye baktığımızda ekonomik gelişime odaklı projeleri gündemde tutmak, yeni arayışlarla zenginleştirmek ve bu yönde çözüm üretmek için zaman yitirmeden KOBİ’leri güçlendirecek kümelenme politikası geliştirilmelidir.

 

Yard.Doç.Dr.Fevzi Er