Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

MAKALELER

KENT BİLİNCİ VE YEREL YÖNETİMLER

Kentte yaşayanların kentlerine sahip çıkmaları ve kentin kendi dokuları ile geliştirilmesi o kentte yaşayanların kent bilinç düzeylerinin arttırılmasına bağlıdır. Bu yönde, kentlerin kimliklerinin korunarak, yaşam kapasitelerinin yükseltilmesi için yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve kentte yaşayanların sorumluluklarının ve haklarının neler olduğu konularında hayat boyu yaşam çerçevesinde eğitim eylem planlarına ihtiyaç vardır. Bu eylem planlarının özünü, kent için alınacak kararlara katılım, dayanışma ve toplumsal sorumlulukta işbirliğinin önemi gibi konulara yer verilmelidir.

Toplumun bilinçlenmesi için gerekli görülen stratejiler belirlenerek birlikte karar vermek, toplumsal ilişkileri geliştirmek ve demokratik kazanımları geliştirmek hususlarını ön plana çıkaracak eğitim programları uygulanarak kent yönetiminde ve hizmet sunumunda demokratikleşmeye yer veren yapısal değişiklikler ve yenilikler yapılmalıdır. Bu yönde kentlerden girişimci, yenilikçi, yaratıcı ve pozitif düşünen kentsel hizmetlerin uzantısında insanların üretkenliğini arttıracak projeler geliştirmesi beklenmektedir.

Bilginin geliştirdiği insan çağında yerel yönetimlerin projelerinde bilimi kullanan, hizmetleri rasyonel sunan, işbirliğine önem veren ve farklı kültürleri etkin yöneten kavramlara yer vermeleri gerekmektedir. Çünkü yerel yönetimlerin kentin yaşanabilir olması ve bunun sürdürülebilir olmasında hizmet verdikleri yerin refah artışını destekleyici projelere sahip olmaları hayati önem taşımaktadır. Bu projelerin gerçekleşmesinde üniversitelerin, kentte yaşayanların, sivil toplum kuruluşlarının kente yönelik kararlarda rol olmaları sağlanmalıdır.

Sosyal yaşamın temel kaynağı olan kentler, sosyo-kültürel sorumluluklarıyla ekonomik gelişmede ve istikrarda toplumun destekleyicisidir. Kentler, sosyal ve kültürel bir ortam yarattıkları için kültürel yapıyı korurken bölgesel ve ulusal zenginliğe katkı yaparlar.

Kentin dinamikleri, kentte sosyal ve toplumsal sorumlulukları öne çıkarmaları nedeniyle kentin eylem planının hazırlanmasında temel hareket noktası olduğunu dikkate alarak “kentlilik bilinci” adı altında “kentleşme şurası” oluşturulmalıdır.

ÖNERİ: Düzce’de önümüzdeki yerel seçimler sonrasında seçilecek yönetim “Kentleşme şurası”nı toplayarak geçmişten günümüze kentleşme ile kalkınma süreçlerinin birbirleriyle etkileşimi, kentleşme ve kalkınma ilişkisi çerçevesinde günümüzdeki kalkınma ve kentleşme olgusunun belirlenmesi, bu yönde geçmişteki süreçleri göz önünde bulundurularak kentleşme kalkınma durumunun sosyal, kültürel ve ekonomik etkileri  değerlendirerek ortaya çıkan sonuçlara göre çalışma planı yapmalıdır.

 

 

 

Yard.Doç.Dr. Fevzi Er

fevzier@duzceakademiksmmm.com